torek, 7. november 2017

Kako doma zamenjati zavorni sistem v nekaj korakih Pri vsakem avtomobilu nam je varnost v cestnem prometu najpomembnejša. Slednja je odvisna tudi od pogostosti vzdrževanja in števila prevoženih kilometrov. Vzdrževanje avtomobila je sicer drago opravilo, vendar se na dolgi rok izplača. Samo varen avtomobil bo preprečil katastrofo zaradi nepredvidenih okoliščin v prometu. Pri tem igra pomembno vlogo seveda zavorni sistem, ki avtomobil zaustavi ob stisku na zavoro v zelo kratki vozni razdalji. Sistem mora biti dobro vzdrževan in redno kontroliran, saj se le tako lahko izognemo katastrofi.

Orodja potreba za menjavo

Nov zavorni sistem bomo zamenjali s pomočjo ustreznega orodja. Za menjavo potrebujemo navodila, avto dvigalko, nasadni ključ, rezervne zavorne ploščice, nadomestne rotorje, zavorno mast in vzvod oziroma ključ za odstranitev pnevmatike. Avtomobil morate z dvigalko dvigniti na primerno višino in ga fiksirati. Dobro je, da imate pri tem pomožne dvigalke, da je avtomobil enakomerno podprt iz več strani. Nosilnost dvigalke naj bo vsaj 2 toni ali več. Preden zavorni sistem začnemo menjati, morate pogledati tudi navodila,ki so specifična za vaš avtomobil. Menjava se namreč razlikuje glede na znamko in letnik vozila.

ABS levi senzor za zaviranje
ABS levi senzor za zaviranje

Najprej avtomobil dvignite

V prvem koraku morate najprej malce odviti vijake na gumi, nato pa morate avtomobil dvigniti od tal in fiksirati. Nato odstranite vijake s pomočjo ključa ali kompresorja pnevmatike. Najbolje je, da zavorni sistem menjamo v parih, torej oba sprednja sistema hkrati, saj tako dosežemo enakomerno obrabo. Avtodvigalko namestite pod ojačene dele na podvozju v izogib poškodbam. Čim ste odstranili pnevmatiko, boste videli zavorni sistem in diske. S pomočjo izvijača odstranite vijake na zadnji strani zavornih ploščic. Sedaj lahko nežno prestavite zavorno čeljust, vendar pazite na kable, da ne prerežete zavornih kablov. Nato odstranite zavorne ploščice. Poglejte tudi stanje diskov in zaponk ter jih ob vidni obrabi nujno nadomestite z novimi.

Zadnji koraki

V zadnji fazi boste zavorni sistem nadomestili z novim tako, da na zavorne ploščice namestite malo maščobe, ki preprečuje nadležno cviljenje od zaviranju. Nato namestite ploščice na isto mesto kot stare ter jih pritrdite. Zamenjajte tudi zavorno čeljust, da poskrbite za popolno zaviranje med vožnjo. Vse skupaj sestavite nazaj, pritrdite in namestite pnevmatiko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar