nedelja, 5. junij 2016

Meningoencefalitis, okužba klopa

Meningoencefalitis povzroča okužen klop . Ob tem velja vedeti, da okužen klop, preko vboda ne povzroči vedno prenos bolezni in kaže reakcijo telesa. Prav tako meningoencefalitis ni najpogostejša okužba. Z Lymsko boreliozo se okuži bistveno več ljudi. Je pa za razliko od nje meningoencefalitis bolj nevaren, saj pri njem v najslabšem primeru bolnik umre.



 Pri lymski boreliozi je umrljivost prisotna izjemoma, humana granulocitna anaplazmoza pa po doslej znani statistiki še ni povzročila smrtno žrtev. V državah srednje Evrope ima meningoencefalitis odstotek umrljivosti od pol procenta do dveh procentov. Nekoliko večji procent prizadenejo trajne ohromitve, približno tretjina pa se po do sedaj znanih načinih zdravljenja ne more povsem pozdraviti. Posledice, ki ostajajo prisotne so slabo počutje, slab sluh, utrujenost. Ker je meningoencefalitis zdravstvena težava z možnimi hudimi posledicami, se velja kljub razmeroma majhni možnosti, preventivno ravnati ob vsakem odhodu v naravo. Pri tem je potrebno biti previden zaradi same narave klopa. Velja za potrpežljivega in vztrajnega zajedavca. Od jajčeca do odraslega klopa gre skozi več razvojnih faz, vse razen jajčeca potrebujejo hrano za razvoj. Razvojne faze se začnejo potem ko klop ženskega spola, ta izleže jajčeca, sledijo larve, nimfe ter nazadnje odrasel klop. Prva razvojna stopnja, larve, so komaj vidne s prostim očesom, njihovo prehranjevanje traja dva do tri dni, višje razvojne stopnje se hranijo več dni. Da nas prizadene meningoencefalitis je velika možnost predvsem v vlažnih gozdovih, ki so najboljši življenjski prostor.

Pri razvojnih fazah je prehod na naslednjo razvojno fazo odvisen od preživetja preko zime. Zato so razvojne možnosti najboljše povsod, kjer v listju ali podobnem zavetju najdejo zavetje. Prehod v višjo razvojno stopnjo traja lahko leto dni, v boljših pogoji pa se v naslednjo razvojno fazo klop razvije že isti sezoni. Meningoencefalitis je mnogim osebam zagrenil življenje, njihove izpovedi so verjetno najboljša motivacija za cepljenje ali druge oblike zaščite.

http://www.sos-klop.si/klopni_meningoencefalitis

Ni komentarjev:

Objavite komentar