četrtek, 9. junij 2016

Nakup delnic, pametna naložba

Nakup delnic je pametna naložba . Pravilnost takšne investicije se kaže v večji donosnosti ter večji odgovornosti do osebnih financ. Imetniku nakup delnic dodatno prinaša dividende ter odločanje skladno z lastniškim deležem. Donos je danes na finančnem trgu pri varnih naložbah nizek, veliko ljudi se sprašuje o smiselnosti takšne naložbe. Zvesti takšnim naložbam stajajo predvsem tradicionalni varčevalci, ki se jim zdi nakup delnic preveč zapleten.



Teh težav nimajo mlajše generacije, katere so dvome sposobni odpraviti z dobrimi informacijami. Ob vprašanju smiselnosti nedonosnih naložb se varčevalcem nudijo dve možnosti. Ena možnost je, da imajo denar prosto na razpolago, druga pa je investiranje denarja v druge oblike. Investirajo lahko v nakup delnic, obveznic ali svoj portfelj oplemenitijo z drugimi vrednostnimi papirji. Možnosti, ki se pojavljajo na trgu so tudi nakup nepremičnin, zlata ali drugih plemenitih kovin ali na splošno nakup stvari, katere bodo vsaj ohranjale vrednost z upoštevanjem inflacije. Nakup nepremičnin ima v primerjavi z alternativo nakup delnic nekaj pomanjkljivosti. Nepremičnine prinašajo odgovornosti, obveznosti, velikokrat tudi stroške. Nakup nepremičnine je zanimiva predvsem za klasične naložbenike, ki jim veliko pomeni stvarna oblika naložbe. Stvarno obliko nakup delnic ne more zagotoviti na enak način kot nepremičnina, vendar pa prinese druge prednosti. Po nakupu naložba ne prinaša nobenih dodatnih stroškov, kot jih prinese lastništvo nepremičnine. Zlato in druge plemenite kovine so ena izmed možnosti, zahtevajo zelo premišljeno investicijo.

Na to nas opozarja gibanje cen zlata in drugih plemenitih kovin. Pri informaciji o gibanju cen je modro upoštevati časovno čim obsežnejše obdobje. Na ta način bomo jasneje spoznali ali je nakupna cena glede na pretekla obdobja ugodna ali cena ni ugodna. Kupiti vrednostne papirje je modro predvsem takrat, ko trend gibanja cen plemenitih kovin kaže neugodno aktualno vrednost naložbe ter majhne možnosti povečanja njihove cene v prihodnosti. Nakup delnic je ena od možnih investicij.

Ni komentarjev:

Objavite komentar