nedelja, 24. april 2016

Antioksidanti, težava sodobne prehrane

Antioksidanti so v številnih primerih v pomanjkanju, saj jih sodobna prehrana ne vsebuje. V pomanjkanju so antioksidanti zaradi industrijsko pridelane hrane. Njena značilnost je, da mnoge naravne sestavine zamenjujejo umetne. S tem postane hrana na eni strani bolj dostopna, hkrati pa ima manj koristnih naravnih virov oziroma sestavin. Težave v veliki meri rešuje samooskrba, vendar vsi te možnosti nimamo.



 Delno se težavo lahko reši z oskrbo peko dobaviteljev, ki jim zaupamo in so zaupanja vredni. Vsi seveda niso, znani so primeri, ko se je na trgu pod imenom naravno, doma pridelano ter pod številnimi podobnimi vabljivimi in lepo zvenečimi imeni prodajalo vse kaj drugega. Zdrava prehrana je ogrožena tudi zaradi potrebe po zadovoljiti prehranskih potreb vedno večjega števila prebivalcev. Globalno število prebivalcev skokovito raste. Če želimo vsa lačna usta nasitit, moramo ob obstoječih značilnostih proizvodnje hrane najti ustrezne alternative oziroma rešitve. Že lep čas jih prinašajo umetne snovi, hitrejši procesi predelave ter številni načini, ki omogočajo, da se z enakimi danostmi doseže večji učinke. Delno se sicer povečujejo danosti, vendar to zaradi vremenskih, klimatskih ter drugih nevšečnostih včasih preprosto niso mogoče. Antioksidanti so ena prvih žrtev industrijsko pridelane hrane. Težava je v tem, da so mnogi nanje preprosto pozabili in jih zanemarjajo. Dobrodošlo pri vseh, ki jim antioksidanti primanjkujejo ter so v veliki meri vezani na industrijsko pridelano hrano je zavedanje nekaterih razmeroma preprostih možnosti. Dosegljivi antioksidanti so v vitaminih C in E, vsi pa znamo že iz osnovnošolskih klopi našteti možnosti za njihovo pridobitev.

Bolj podrobno spoznavanje problema, nas bo pripeljalo do ugotovitve, da je mogoče veliko alternativ najti tudi v naravi. Cvetje bezge in lipe številni uporabljajo pri čajih in na druge načine. tako cvetje bezge kot lipe velja za naravni vir polifenolov, ki so najmočnejši antioksidanti. Antioksidanti so problem industrijske hrane ter ne zavedanja razpoložljivosti naravnih virov.

http://www.arspharmae.com/info/zdravstveni-nasveti/antioksidanti-imamo-jih-premalo.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar