sobota, 7. maj 2016

Kanal ob Soči na križišču poti

Kanal ob Soči na križišču poti med Soško dolino , Banjško planoto ter Kanalskim Kolovratom. Območje predstavlja stičišče dinarskega, alpskega in sredozemskega sveta. Kanal ob Soči je prvič omenjen sredi dvanajstega stoletja, takrat je tudi začel nastajati na območju pod Gradom. Grajsko poslopje je skozi stoletja doživelo burno zgodovino, bilo je porušeno, pozidano ter preurejeno po koncu druge svetovne vonje.





Osrčje naselja Kanal ob Soči je v srednjem veku varovalo obzidje. Od njega so delno ohranjeni štirje stolpi, eden izmed njih je preurejen v Galerijo Rika Debenjaka, drugi se nahaja v vogalnem stolpu gostišča, tretji se nahaja med hišami v središču naselja, od četrtega pa so ostale zgolj ruševine. Cerkev Marijinega Vnebovzetja obvladuje most in trg, v njej je ohranjen gotski prezbiterij iz petnajstega stoletja. V bližini cerkve, ob glavni cesti, ki vodi skozi Kanal ob Soči je Neptunov vodnjak iz začetka devetnajstega stoletja. Oblikovan je po goriški tradiciji in velja za najkvalitetnejši trški vodnjak v Sloveniji. Naselje Kanal ob Soči šteje več kot tisoč prebivalcev, občina z istim imenom pa preko pet tisoč. Naselje je moč obiskati preko cestne in železniške povezave, obiskovalci bodo na širšem območju naselja našli številne naravne, kulturne in druge zanimivosti. Med naravnimi znamenitostmi izstopa reka Soča, ki je na območju naselja izdolbla najjužneje ležeča korita. Njihova trdna struktura je botrovala možnosti gradnje mostu že v antiki, današnji most je bil zgrajen leta tisoč devetsto dvajset.

V toplejših delih leta nudi Soča prijetno naravno kopališče, za najpogumnejše pa so organizirani skoki z mostu. Kulturna dediščina v naselju Kanal ob Soči je omenjena galerija in vodnjak, poleg njih pa še Kanalski most, Gotska hiša, Kanalski grad, na območju občine pa mini na reki Idriji, Švinkov mlin ter Prgonov mlin, muzej na prostem Vodice, spominski park Prižnica. Kanal ob Soči je naselje z bogato naravno in kulturno dediščino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar