ponedeljek, 28. marec 2016

Slab spanec ne zdrav življenjski slog

Slab spanec je lahko znak, da življenjski slog ni najboljši. Zdrav življenjski slog se sliši všečno, manj všečno pa je mnogim izvajanje njegovih načel. Slab spanec je lahko posledica premajhnega počitka, na račun večjega števila drugih aktivnosti. Najbolj pomembna načela zdravega življenjskega sloga so prehranjevanje, telesna teža, gibanje, nezdrave navade. Prehranjevanje je v mnogih primerih tradicionalno.



Kar pomeni, da se skozi celotno življenje ponavlja skladno z tradicijo, večjih odstopanj pa ni. Kar za zdrav življenjski slog ni nujno napačno, če gre za zdravo prehrano. Vendar tudi načeloma tradicionalno zdrava prehrana ne pomeni nujno koristi za zdravje, ampak v nekaterih primerih njihovo nasprotje. Hrana je lahko zdrava v sestavinah, ni pa zdrava v izvedbi. Slab spanec je lahko posledica napačne izvedbe. Pogoste napake načeloma zdrave prehrane so zajtrk, dnevno število obrokov ter nekatere sestavine. Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov. Zagotavlja nam ustrezno energijo za dober začetek dneva. V primeru, da ga preskočimo, smo kot prvo brez energije, občutek lakote pa se potopoma veča, kar na koncu prispeva k potrebi po večji količini v času, ko slednja nima enako dobrih učinkov. Ampak tudi negativne. Slab spanec je v tem primeru lahko posledica obremenitve prebavnega sistema. Gibanje je zelo pomembna človekova aktivnosti, ki koristi celotnemu organizmu. Ta aktivnost je danes onemogočena na razne načine. Ljudje se manj gibamo, ker imamo ustrezne alternative, smo leni in imamo na voljo vedno dovolj izgovorov. Slab spanec je možno pozdraviti z večjo aktivnostjo, saj se poveča utrujenost, kar je najbolj naravno zdravilo za težave povezane s počitkom.

 Verjetno bi bilo pri tem slediti kakšnemu dobremu zgledu, saj ljudje, ki se veliko gibljejo te aktivnosti ne izpustijo za nobeno ceno. Večinoma jim je tudi slab spanec tuj. Učinki poleg tega velikokrat vodijo do zdrave zasvojenosti s telesno aktivnostjo. Slab spanec ima številne vzroke, vendar tudi veliko število rešitev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar