torek, 29. marec 2016

Depresija, motnje razpoloženja

Depresija prinaša začasne in različne zdravstvene težave . Kažejo se v depresivnem razpoloženju, zmanjšanih interesih, spremembi telesne teže, nespečnost ali pretirana potreba po spanju, utrujenost ali izguba energije, zmanjša sposobnost mišljenja, občutki breveznosti ali hude krivde, ponavljajoče se samomorilne ideje brez načrta in podobno.



 Depresija nastane iz različnih vzrokov, med pogoste štejemo neugodne življenjske okoliščine in dogodke, niso redki primeri, ko je težko določiti natančen vzrok. Pogosti vzroki so travmatične izkušnje iz otroštva, izguba osebnih ali prijateljskih razmerij, porod, kronične in hude bolezni, alkohol ali druge, revščina, prekomerno uživanje zdravil, samomori v sorodstvi, alkohol v družini i podobno. Vpliva pa na spanec, samopodobo, doživljanje sveta ter številne druge spremembe. Depresija je pogosta v pozni dvajsetih letih, vendar ni omejena na posamezna življenjska obdobja. Nastopi lahko pri tako starostnikih, kot otrocih ali odraščajočih osebah. Pogostejša je pri ženskah in sicer dva do trikrat pogostejša kot pri moških . v veliki meri vpliva na nezmožnost za delo, pojavlja pa se v obdobju med najstniškimi leti ter preko štiridesetih let. Moški so prav tako lahko med osebami, ki jih prizadene depresija Pri odpravljanju težav je pomembno, da se težav zavedamo, hkrati pa tudi možnosti za njihovo odpravo.

Važno je, da človek začne skrbeti zase. To se lahko generira že z mislijo, ki analizira težave, ter se zave, da bo moral najprej rešiti svoje probleme, če bo želel pozitivno vplivati na okolico. Zavedati se je poleg tega potrebno, da depresija vpliva na telesno zdravje in počutje, vpliva na razmišljanje, vedenje in čustvovanje. Vpliva pa tudi na okolico, predvsem na najbližje osebe, kot so člani družine, sodelavci in prijatelji. Zdravljenje je mogoče z antidepresivi, veliko bolje pa je, če se depresija odpravi brez zdravil proti depresiji. Depresija prizadene milijone ljudi po vsem svetu, enkrat v življenju se z njo sooči četrtina žensk in šestina moške populacije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar