petek, 25. marec 2016

Obveznica, način zadolževanja

Obveznica je učinkovito zadolževanje , znano iz mnogih primerov dobre prakse. V istem hipu je obveznica tudi dobra praksa naložbenikov. Vsak oblikuje svoje naložbe skladno z željami, zmožnostmi, načini upravljanja in podobno. Posledica teh aktivnosti je portfelj, ki je lahko od primera do primera različen. Najbolj zanimive so ekonomske lastnosti, kot je varnost, likvidnost, donos in podobno.



Kdor prisega na varne naložbe je obveznica njegova prva izbira. Zaveda se, da je dogajanje na trgu zelo negotovo, temu primerno si z varno naložbo zagotovi prihodnost varno. Večji kot je njen delež v celotnem portfelju, bolj varen tip naložbenika je. Manjši delež na drugi strani predstavlja naložbenika, ki rad tvega, vendar se z varnostjo, katero predstavlja obveznica oziroma njen delež v portfelju, počuti bistveno bolj samozavestno. Slednja je pomembna predvsem pri tveganih odločitvah. Tvegane odločitve prinašajo hkrati dobiček ali izgubo. Odvisno od dogajanja na borzi oziroma povsod tam, kjer seže vpliv na oblikovanje cen na trgu. Takšnemu naložbeniku bo obveznica predstavljala varnost, glede na zahteve pa je lahko njena likvidnost različna in enako različna izbira. V vsakem primeru je odločitev zanjo povezana z najmanj letom dni oddaljenosti od investiranih sredstev. To mora investitor imeti vedno v mislih, ko se odloča in oblikuje strategijo. Oddaljeno likvidnost lahko z oblikovanjem ustrezne strategije ublaži. Preprosto tako, da je kupljena obveznica le del množice.

Kar pomeni, da je v točno določenem času v preteklosti sprejel enako odločitev ter jo bo tudi prihodnosti. tako ima vedno la voljo likvidnost, čeprav je sveža obveznica pa nanjo ne vpliva. To bo dosegla takrat, ko bo postala likvidna oziroma jo bo lahko imetnik vnovči. Možnosti je na trgu veliko, potrebno je le izbrati najboljšo možnost. Ponudbe ocenjujemo na različnih kriterijih. Ker ima obveznica lahko vpliv na okolje v katerem živimo, je lahko odločitev za temu primernega izdajatelja lahko zelo dobra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar