petek, 25. marec 2016

Meningoencefalitis, okužba osrednjega živčevja

Meningoencefalitis je bolezen, ki prizadene osrednje živčevje . Virusna bolezen meningoencefalitis se prenaša z ugrizom okuženega klopa. Okužen klop je v veliki večini primerov najbolj razširjena vrsta Ixodes ricinus. Spada md razširjene predstavnike klopov. Najbolj nevaren je za vse osebe in živali, ki se veliko gibljejo v njegovem naravnem okolju.



Za to okolje, kjer je možnost meningoencefalitis večja, je značilna predvsem visoka vlažnost, najraje pa ima okolja z veliko podrastja, travnike in gozdove. Njegov življenjski ciklus se začne z jajčeci, ki jih odrasel klop izvali v listje ali podrast. Razpadajoče listje ali podrast daje ugodne življenjske pogoje ličinkam, ki se postopoma razlezejo na rastline v okolici. Zanje je zelo pomembno, da najdejo mesto, kjer bodo najlažje imele prehod do žrtev. Te so bodisi ljudje ali gozdne živali. Kri žrtve potrebujejo za razvoj do naslednje razvojne faze. V tej fazi ponovno poiščejo žrtev, kar jim omogoči dozorevanje do levitve, pri kateri se spremenijo v odraslega klopa. Sledi faza, kjer na gostitelju samico oplodi samec. Oplojena samica se spusti na tla ter po tednu ali dveh leže jajčeca. Ta proces traja cel mesec, v tem času izleže okolic osemsto jajčec, sledi pogin samice klopa. Meningoencefalitis spremljajo znaki, ki se pojavljajo teden ali dva po ugrizu okuženega klopa. Oseba občuti bolečine v mišicah, slabo počutje, vročina, glavobol, utrujenost. V skrajni primerih se znaki, ki opozarjajo na meningoencefalitis končajo tragično.

Zaščita pred to nevarno okužbo poteka na razne načine. Najbolj enostavni so primerna obleka in obutev, ko se gibljemo v klopu najbolj ugodnih življenjskih okoljih. Obleka in obutev, ki nudi pred okuženim klopom in posledično možnimi boleznimi, kot je meningoencefalitis, ni vedno primerna. Najbolj primerna je tista, ki klopu onemogoča prehod na človeka. Pri tem imamo dve stopnji zaščite. Prva je, da izberemo gladko obleko in obutev. Meningoencefalitis je bolezen, ki povzroča zelo različne težave okuženi osebi.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar