torek, 8. marec 2016

Obleke, zgodovina sprememb

Obleke so se spreminjale skladno z možnostmi in potrebami, od nekdaj pa so bili prisotni modni trendi . Moda se na prvi pogled zdi iznajdba sodobnega časa. Vendar je bila moda odkrita že zdavnaj, v časovno zelo odmaknjenih časih človeške zgodovine. Takrat je moda delila obleke predvsem na elitne, ki so si jih lahko privoščili in izbirali redki izbranci ter tiste, ki so bile cenovno bistveno bolj dostopne širšim množicam. Na številnih starejših upodobitvah je moč prepoznati to razliko.



Postopoma se je izoblikovala moda kot jo poznamo danes. Kar pomeni, da je v določenem obdobju prevladovala točno določena moda, različna od tako njene predhodnice kot tudi naslednice. Arheologi in strokovnjaki za razne ostanke zgodovine zanjo po podobah in značilnostih oseb na njej tako prepoznati časovno obdobje. Obleke so to značilnost ohranile do današnjih dni. Moda se lahko prepozna na številne načine. Nekateri jo upoštevajo kot tisto, kar izdelujejo oblikovalce visoke kulture, drugim je moda tisto, kar je moč najpogosteje videti na določenem območju, tretjim je moda tisto, kar imajo na sebi, obstajajo pa še številne druge definicije mode. Obleke so pomembne spremembe, predvsem s tehničnega, proizvodnega, razvojnega in drugih vidikov, doživele v dvajsetem stoletju. Zametke je ponudila že predhodna industrijska revolucija , ki je omogočala zamenjavo ročne proizvodnje s strojno, ter temu primerno večjo proizvodno kapaciteto. Ta je pripomogla, da so obleke, podobno kot številni drugi izdelki, postali postopoma bolj dostopni. Z večanjem dostopnosti pa so povečale možnosti za številne spremembe.

Te so se najbolj razmahnile v drugi polovici devetnajstega stoletja, kot so se začeli krepiti učinki po vojnega optimizma. Obleke so se korenito spremenile, saj so konkretno načele in spremenile nekatera do takrat uveljavljena načela. Do danes se je razvoj usmeril v številne možne smeri. Obleke so skozi celotno zgodovino, od najstarejših časov do danes, zaznamovale ljudi, obdobja in dogodke.

http://nama.si/oddelki/zanjo/obleke

Ni komentarjev:

Objavite komentar