sreda, 10. februar 2016

Klop, človekov parazit

Klop je človekov parazit . Kot vsi drugi paraziti tudi klop išče svoj življenjski prostor na gostitelju. Za parazite ali zajedavce je značilno, da živi v skupnosti z drugim organizmom. Značilnost te skupnosti je, da ima v tej skupnost koristi zajedavski organizem. Gostitelj pa v tej skupnosti trpi škodo. Zajedavec, zajedalec ali parazit je lahko živalski ali rastlinski organizem. Glede na aktivnost se paraziti delijo na stalne in začasne.



V prvem primeru paraziti zajedajo gostitelja vse do zrelosti ali smrti. Začasni paraziti pa zajedajo gostitelja le določen čas. Klop živi na različnih koncih sveta. Skupno jih najdemo v več kot osemsto različnih vrstah. V naši deželi prevladuje ena vrsta. Življenjski pogoji klopa zahtevajo visoko relativno vlago. V primeru, da vlaga ni optimalna se klopi posušijo in umrejo. Najdemo jih na travniki, v parkih, ob tekoči ali stoječi vodi ter v gozdovih. Življenjski prostor je največkrat določen z razvojno fazo. Glede na razvojno fazo si klop išče tri različne življenjske prostore. Segajo od nižjih področji, ki ne segajo več kot trideset centimetrov nad tlemi pa vse do meter in pol nad tlemi. Kar pomeni, da je gre za idealno mesto, kjer lahko iz vegetacije prestopijo do gostitelja. Aktivno obdobje začne z ugodnimi pomladnimi ali zgodnje pomladnimi temperaturami prsti. To je lahko časovno različno, saj se lahko razlikuje za mesec ali celo več.

Vse je odvisno od temperatur prsti. V predelih, kjer so pomladne, višje temperature poznejše, se njegovo aktivno življenjsko odboje začne kasneje. Obratno pa se z ugodnimi temperaturami prsti lahko začne že prej. Najpogosteje klop potrebuje med pet in sedem stopinj Celzija. Obratno klop začne s prezimovanjem v jesenskih mesecih. Takrat si poišče ugoden življenjski prostor, ki mu omogoča, da temperatura ne pade pod nič stopinj. Klop si največkrat zavetje pred zimskimi temperaturami najde v odpadlem listju ali v zgornjih plasteh zemlje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar