četrtek, 21. januar 2016

Vitamini, učinkovito delovanje organizma

Vitamini zagotavljajo učinkovit organizem človeka. Pomembna lastnost vitaminov je v dejstvu, da jih z nekaj izjemami, človeško telo ni sposobno zagotoviti. Zato mora človek to storiti s prehrano. Med seboj se vitamini razlikujejo po številnih značilnostih. Eno od razlikovanj je topnost vitaminov. Nekateri vitamini se topijo v vodi, drugi pa v maščobi. V vodi topen je vitamin B. Poznamo več v vodi topnih vitaminov.




Človeškemu organizmu zagotavljajo delovanje živcev in mišic, pomagajo pri presnavljanju maščobnih kislin in ogljikovih hidratov, omogočajo rast in razvoj ter imajo številne druge lastnosti. V maščobi topni vitamini koristijo imunskemu sistemu, zagotavljajo dobro delovanje vida, omogočajo rast, prebavo ter omogočajo optimalno delovanje številnih funkcij organizma. Vitamine topne v vodi dobimo v svinjskem mesu, telečjih jetrcih, jajcih in drugih živilih. V maščobah topne vitamine dobimo v zeleni solati, špinači, papriki, čebuli, cvetači in drugod. Vse vire vitaminov velja dobro poznati tako preko kakovosti kot količinske učinkovitosti. Vsaka dobra prehrana je enako kakovostno in količinsko učinkovita. Količinska učinkovitost pomeni, da ima organizem na voljo dovolj potrebnih koristi. Odstopanja niso koristna. Čeprav si mnogi mislijo drugače. Kakovost prehrane je prav tako pomembna. Zdrav človek se velikokrat pomena kakovosti prehrane ne zaveda. Ker organizem deluje dobro, se napačno ravnaje na razne načine ublaži, posledično pa ne občuti. Nevarnost takega ravnanja je v kopičenju raznih negativnih posledic. Ko kopičenje doseže ustrezno raven, se kot posledica pojavijo razne težave z zdravjem.

Zato velja biti pri prehranjevanju previden, dokler je še čas. V prehrani morajo biti vitamini prisotni, če želimo imeti zagotovljeno kakovost. Z vitamini poleg tega zagotavljamo telesu razne sposobnosti, ki koristijo v določenih leta bolj, kot v drugih. Predvsem so takšne povečane zahteve posledica ustaljenih prehranjevalnih navad. Te velikokrat prezrejo potrebe po določenih snoveh, kar se kasneje rezultira v poslabšanem zdravju oziroma počutju. Vitamini koristijo organizmu pri učinkovitem opravljanju številnih življenjsko pomembnih funkcij.

Ni komentarjev:

Objavite komentar