sreda, 11. marec 2015

Objektivi, podobni in različni

Objektivi so podobni in različni optični elementi . Omogočajo nam vidljivost določenega elementa v okolici na različne načine. Objektivi lahko elemente v okolici približajo, pohecajo ali drugače preoblikujejo njegovo vidno podobo. Poleg tega leho objektivi omogočajo, da se element v okolici trajno prenese na določen medij. Podoba predmeta je danes zelo iskana in cenjena lastnost. Objektivi omogočajo tako enostavne predstave podobe, kot tudi bolj zahtevne predstave podobe. Temu primerno običajno tudi izbiramo objektiv. Izbira objektiva je zelo pomembna in hkrati zahtevna.


 Objektivi so med seboj zelo različni, za upravičenost investicije sta pomembni lastnosti cena in zmogljivost. Piko na i upravičenosti investicije da uporabnik sam oziroma oseba, ki bo objektiv uporabljala. Objektivi lahko bistveno povečajo kakovost slike, vendar je za kakovost slike v veliki meri odgovoren avtor slike. Mnogi mislijo, da bodo objektivi izboljšali njegovo povprečno znanje. Kar je sicer v določenih primerih mogoče, vendar v praksi največkrat objektivi ostajajo neizkoriščeni. Zato je pri nakupu najpomembnejše, da izberemo objektiv racionalno in optimalno. Objektivi so velikokrat v prodaji skupaj z ohišjem fotoaparata, možno pa je kupiti tudi objektiv samostojno oziroma posebej. Za nezahtevne uporabnike so vstopni razredi objektivov največkrat ne le dovolj ampak tudi presežek njihovih sposobnosti. Presežek njihovih sposobnosti so, ker jih ne izkoristijo.


Povsem dovolj bi jim bil cenejši ali objektiv ali celoten fotografski aparat. Dobra slika lahko nastane tudi s cenovno ugodnimi fotoaparati. Skromne sposobnosti fotoaparata v tem primeru nadomesti sposobnost, zmogljivost oziroma splošne lastnosti fotografa. Predvsem gre za dobro poznavanje lastnosti svetlobe ter zakonitosti fotografije. Pri fotografiji je zelo dragocen in pomemben občutek za fotografijo. Občutek za fotografijo je pridobljen predvsem z izkušnjami, nekaj pa je tudi naravnega daru. Zelo pomembno za dobro fotografijo je tudi sposobnost predvidevanja. Sposobnost predvidevanja je zmožnost prepoznavanja končne podobe pred njenim nastankom. Objektivi so pogoj za dobro fotografijo, ne morejo pa objektivi v celoti nadomestiti slabih lastnosti fotografa.

http://www.bigbang.si/fotoaparati

Ni komentarjev:

Objavite komentar