sobota, 21. junij 2014

Vreme Rovinj razvija

Vreme Rovinj zaznamuje že skozi stoletja, od najstarejših časov do danes. Mediteransko podnebje , ki je svoj čas blagodejno vplivalo na razvoj pomorstva in vsega kar je z njim povezano ter vsega kar je moč iztisniti iz istrske zemlje, danes poleg tega navdušuje tudi turiste, ki prihajajo iz najrazličnejših krajev. 


Blagodejno mediteransko vreme Rovinj in okolico istoimenske občine zaznamuje z tipičnim vremenskim vzorcem, ki je znan na širšem območju Sredozemlja. Za tak mediteranski tip podnebja so značilne sončna in suha poletja, ter blage zime s padavinami. Ko takšno vreme Rovinj združi z tipično rodovitno rdečo istrsko zemljo dobimo dobre pogoje za uspevanje raznih kultur. Posebno je Rovinj ponosen na tradicijo pridelave vina, ki svoje izvrstne lastnosti črpa odlične kombinacije rdeče istrske zemlje ter mediteranskega podnebja. Da vreme Rovinj obsije s sončnimi žarki ter hkrati nameni dovolj padavin za uspevanje živeža so odkrili že najstarejši prebivalci. Nedaleč stran se nahaja najdišče, ki priča o življenju v kameni dobi. V času bronaste in železne dobe je vreme Rovinj in širšo okolico Istre naredilo ugodno za poselitev kulture Histria. Svoj pečat je pomorstvo podobno kot vreme Rovinj naredilo za cvetoče mesto.

Pomorske poti, ki so jih domačini ubirali po nareku raznih gospodarjev, so pomenili vez z takrat znanimi svetovnimi kulturami. Preko morskih poti so bili podobno kot danes v stiku z vsemi poznanimi kulturami tistega časa, pomenile so vez s sodobnostjo. Od njih so prevzeli vse, kar se jim je zdelo koristno v vsakdanjiku. Hkrati so z njimi trgovali in izmenjevali nasvete, informacije in podobno koristne vsakdanje zadeve. Samo vreme Rovinj tako danes kot v ne ravno oddaljeni preteklosti naredi privlačnega za oddih, sprostitev in razne drugi turistične aktivnosti . Vreme Rovinj naredi poleg same okolice, pomorskih poti, ter bogate kulture za turističen cilj, ki ni vreden zgolj obiska, ampak tudi njegove ponovitve, ko čas dopušča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar