nedelja, 20. april 2014

Kaj vsebuje dober življenjepis

Pri iskanju dela je pomembno, da smo čim bolj učinkoviti, za to pa nam pomaga dober življenjepis. Vsak dober življenjepis je sestavljen glede na splošne smernice, ki se danes uporabljajo. Naj kar takoj in naravnost povemo, da tisti, ki imajo kakšen desetletja star življenjepis, raje ne kopirajo načina, kako je sestavljen, saj so se današnji standardi za življenjepis precej spremenili in to prav v zadnjih letih. V nadaljevanju tega sestavka si bomo ogledali, kaj je potrebno upoštevat, ko pripravljamo svoj življenjepis, kaj naj bi ta vseboval in predvsem na kaj moramo biti pozorni, da bo naš življenjepis izpadel med množico ostalih, ki jih prejme delodajalec.

 Najprej bi radi izpostavili jezik, v katerem je napisan življenjepis. Ključnega pomena je, da avtor upošteva slovnična pravila, da so stavki jasni in razumljivi. Pomembno je tudi to, da upošteva splošna načela dizajna oziroma oblikovanja. Pisava naj bo običajna, poravnava obojestranska. Vse to je zelo pomembno, daj malomarno izdelan življenjepis, kaže na to, da je oseba malomarna. In kateri delodajalec bo izbral osebo, ki se mu zdi malomarna? Zagotovo prav nobeden. Vsak življenjepis mora vsebovati osebne in kontaktne podatke. Letnica rojstva, naslov stalnega prebivališča in začasnega, če ga oseba ima, kontakti kot so GSM številka in elektronski naslov ter naslovi na profilih iz socialnih omrežij.

Nato pa sledijo delovne izkušnje. Navedite dejansko vsa delovna mesta, na katerih ste v preteklosti delali. Vendar pa naj življenjepis ne vsebuje preveč informacij o neformalnih delih, ki ste jih opravljali kot dijaki ali študenti. Študentsko delo za večino delodajalcev ne predstavlja enakovrednega vira izkušenj. Vsak življenjepis mora vsebovati tudi podatke o doseženi stopnji izobrazbe. Običajno življenjepis vsebuje opis izobrazbe najvišje stopnje, ostale pa izpusti, razen v primeru, da gre za drugo strokovno izobrazbo, ki bi bila relevantna za delo na razpisanem prostem delovnem mestu. Takrat je omemba podrobnosti seveda smiselna.

Poglejte različne primere življenjepisov

Ni komentarjev:

Objavite komentar