nedelja, 9. marec 2014

Magnezij - za energijo in proti stresu

Magnezij ima kot kemijski element veliko vlogo, ne le v človeškem, ampak tudi v živalskem telesu in v rastlinah. Sodeluje pri številnih encimskih reakcijah, ki so pomembne za življenjske procese. Magnezij je mineral, ki nas varuje pred srčnim infarktom, pred boleznimi srca, depresivnostjo in pred drugimi težavami. Človeško telo magnezij potrebuje zato, da absorbira in uporabi hranila.

Če telo ne dobi zadostne količine magnezija, ne more uporabiti maščobe, beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih vsak dan vnašamo v telo. Zahvaljujoč magneziju se aktivira na stotine encimov, kar pa je tudi edini način, da telo izkorišča hranilne vrednosti živil. Magnezij v stresnih situacijah učinkuje hitreje in bolje kot kopica sprostitvenih vaj. Magnezij je tesni sodelavec kalcija, zato ima pomembno vlogo pri gradnji kosti, zob ter pri sproščanju mišic, poleg tega pa pomaga pri črpanju energije iz zaužite hrane in aktivno sodeluje pri številnih drugih procesih v telesu.

Magnezij je odlično odvajalo, poleg tega pa je bistvenega pomena za številne vitalne procese v našem telesu. Če bo v vašem telesu dovolj magnezija, boste veliko lažje kos telesnim in duševnim naporom, veliko bolj boste vzdržljivi, hitreje se vam, bodo izgorevale tudi maščobe. Magnezij deluje na živčevje pomirjujoče, kar pomeni, da boste lažje spali, hkrati pa je eden izmed najbolj učinkovitih borcev proti stresu, širi žile, niža krvni tlak in krepi srce. Magnezij ima poleg vseh izjemnih lastnosti tudi to moč, da lahko popravi posledice hormonskih sprememb, ki še posebej povzročajo neravnovesje pri ženskah v času pred začetkom menstruacije in v času nosečnosti, saj je magnezij tisti, ki povrne mirnost in izboljša razpoloženje, med menstruacijo pa sprošča mišične krče, ki so glavni krivec za bolečine.

Magnezij je mineral, ki ga še posebej toplo priporočajo ženskam, ki jih muči predmenstrualni sindrom in boleče menstruacije, pri nosečnicah pa zalogo črpa otročiček v maternici.
http://www.vivalis.si/


Ni komentarjev:

Objavite komentar