ponedeljek, 24. marec 2014

Kirgizija nekoč in danes


Kirgizija je država, ki so jo v zadnjem času pričeli odkrivati številni turisti iz zahodnih držav. Za slovenske državljane ni potrebno pridobivati vizuma, če nameravajo ostati v državi največ 60 dni. Vendar je najbolje, da se za podrobne informacije obrnete na veleposlaništvo, ki ga ima Kirgizija na Dunaju. Posebej se svetuje previdnost, za potovanja, ki se načrtujejo na jug države, saj je tam Kirgizija politično precej nestabilna. Sicer pa so se v zadnjem času razmere precej uredila, tako da je po večini sedaj država za turiste precej bolj varna, kot je bila.

Zelo je pomembno, da se pozanimate iz različnih virov, kakšna je situacija na posameznih področjih države, ki jih želite obiskati. Sicer pa je Kirgizija ena izmed najlepših držav v srednji Aziji. Meji na Kitajsko, Kazahstan, Tadžikistan in na Uzbekistan. Glavno mesto te države pa je Biškek. Kot zanimivost velja omeniti, da zgodovinski viri kažejo na to, da je bila država poseljena že od 6. oziroma od 5. stoletja pred našim štetjem dalje. Med najbolj zanimive turistične atrakcije, ki jih ponuja Kirgizija, spada Sulejmanova sveta gora. Uvrščena je na sam seznam Unescove dediščine, tako da je njen sloves upravičen tudi s tem laskavim nazivom. Njen status ima tudi religiozno značilnost, saj naj bi na gori molil sam Mohamed. Zato goro obiskujejo romarji vse od 10. stoletja dalje.

Na gori se nahajajo številne obredne jame, v kateri se nahajajo tako imenovani petroglifi. V 16. stoletju so rekonstruirali na njej dve mošeji, dandanes pa je na gori v uporabi kar 17 cerkva. Kirgizija ima namreč del zgodovine, ki je precej religiozno obarvan. Kirgizija je znana tudi po svoji glasbeni tradiciji. Tradicionalna kirgiška glasba je res nekaj posebnega, temelji pa na igranju na lutnjo s tremi strunami. Gre za starodaven instrument, ki je podoben nekaterim drugim turškim godalom. Kirgizija je nedvomno ena izmed tistih destinacij, ki si jih morate nekoč ogledati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar