nedelja, 26. januar 2020

3d printanje prototipov


Različni 3d tiskalniki so se izkazali za zelo uporabne naprave, ki se jih danes uporablja lahko v različne namene. Poleg tega, da jih imajo danes doma že številni uporabniki, pa so tovrstne naprave postale že obvezen del različnih vej industrije, kjer je postalo 3d printanje prototipov eden od najbolj pomembnih faz proizvodnje.

3d naprintan prototip

Pospešite celoten proces proizvodnje

Izdelava prototipa je izjemno pomembna faza proizvodnega procesa, konkretno načrtovanja izdelka. Od kakovosti prototipa je odvisen celoten nadaljnji proces izdelave in tudi končni izdelek. Prototipi se običajno uporabljajo za razna testiranja, in bolje kot so narejeni, bolje je. Da je ta faza procesa izjemno pomembna priča že to, da izdelava prototipa lahko vzame ogromno časa.

Ker je v interesu vseh proizvajalcev, da je časa izvedbe prototipa čim krajši, je postalo 3d printanje prototipov uporabno praktično v vseh vejah industrije. Bistveno je, da 3d printanje prototipov omogoča veliko hitrejšo izdelavo prototipov kot pa običajne mehanske obdelave. 

Uporabljata SLS in SLA tehnologiji

Glede na to, da z različnimi prototipi lahko učinkovito preizkusite funkcionalnost izdelka, je izjemno pomembno, kako so izdelani. Za 3d printanje prototipov se danes uporabljata dve tehnologiji, to sta selektivno lasersko sintranje (SLS) in stereolitografija (SLA).

Pri selektivnem laserskem sintranju gre za nanašanje poliamidnega prahu v slojih drugega za drugim, pri čemer se posamezni sloj prahu s pomočjo laserja sprime. Izdelava poteka neposredno iz računalniškega 3d modela, zato investicija v orodje ni potrebna. Stereolitografija je najbolj razširjena 3d tehnologija, ki deluje tako, da ultravijolični laserski žarek usmeri na površino fotopolimerne smole, ki se strdi in na ta način tvori eno plast izdelka.

Cenovno dostopna tehnologija

Medtem ko so se leta nazaj za izdelavo prototipov odločala le večja podjetja, pa je danes z razvojem 3d printanja postala situacija popolnoma drugačna. Zaradi svoje enostavnosti in priročnosti je 3d printanje prototipov postalo izjemno poceni, zato si ga lahko privoščijo tudi manjša podjetja.

Celoten postopek je izjemno preprost, za kar je potreben le dobro zasnovan računalniški 3d model in kakovosten 3d tiskalnik, ki omogoča izdelavo kakovostnega prototipa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar