petek, 9. december 2016

Peč na pelete, ogrevanje z lesno biomaso

Peč na pelete uporablja za delovanje energent, ki ga sestavlja čist les . Lesna biomasa je razmeroma nov pojem, v širšo javnost je prišel z nekaterimi novimi načini ogrevanja prostorov. Primer je peč na pelete, ki je novost v primerjavi z nekaterimi klasičnimi načini ogrevanja. Lesna biomasa so lahko polena, peleti, briketi in sekanci. Polena so klasičen energent, v praksi uporabljamo tudi izraz drva. Njihova dolžina je odvisna od kurišča oziroma naročila kupca. Nekateri dobavitelji ponujajo možnost nekaj dolžin, v nekaterih drugih primerih pa praktično katerokoli dolžino. Kurišča so različno velika, večja dilema je izkoristek. Iz iste osnove lahko dobimo tri polena ali dve poleni. V prvem primeru govorimo o dolžini približno tretjino metra, v drugi pa približno pol metra. Če je kurišče dovolj veliko, lahko vanj brez težav naložimo tudi pol metra dolgo poleno. Razlika z drugo opcijo je v tem, da je v tem primeru manj izgub. Osnovo prežagamo enkrat, v drugem primeru dvakrat. Za peč na pelete se uporabljajo peleti narejeni preko procesa stiskanja žaganja in suhega lesnega prahu. Imajo obliko valja, dolgi so do petdeset milimetrov ter imajo premer osem milimetrov. Energent je v prosti prodaji, nekateri pa se odločajo za lastno proizvodnjo. Na tržišču so na voljo zelo različni modeli z različnimi karakteristikami. Za delovanje pripravljena peč na pelete obsega kotel s peletnim gorilnikom ter zalogovnik peletov. Zalogovnik peletov je lahko različno velik, njegova prostornina lahko zagotovi ogrevanje za različno dolga časovna obdobja. Energent peč na pelete lahko dobiva avtomatsko, lahko pa je ima peč na pelete ročno polnjenje. Briketi so stiskanci, pridobivamo jih s stiskanjem lubja, žaganja, oblancev ter drugih ostankov lesa. Sekanci so ostanki sesekanega lesa, njihova velikost ej do deset centimetrov. Koti na sekance so najdražji, investicijo podraži zahtevna konstrukcija gorilnika in podajalne naprave. Peč na pelete je za mnoge najboljša izbira.

Tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar