ponedeljek, 30. maj 2016

Nohti, nega pomeni veliko

Nohti so izrastki, ki govorijo o kakovostni negi . Lahko pa nohti govorijo tudi o slabši, neustrezni negi, pogosto nam spremembe služijo kot opozorilo. V tem primeru so njihove spremembe bolezenski znaki , ki jih ne gre spregledati.



 Pred tem pa je potrebno posvetiti veliko pozornost negi. Napačno je razmišljanje, da so nohti domena nege nežnejšega spola, vsi ostali pa lahko z njimi ravnamo kot se nam zljubi. Zavedati se moramo, da so nohti vedno na očeh, to posebno velja za nohte na prstih. Na nogah so nohti skriti velik del leta, kar je za mnoge potuha. Kvečjemu skrbijo za osnovno nego, kaj več pa ne storijo. Pri tem se tolažijo, da niso vidni, ne zavedajo pa se nevarnosti takega razmišljanja. Gre za pogosto težavo stopal, ki jih enostavno skrijemo v nogavice ter pozabimo nanje. Stopala in nohti na njih morajo biti ravno tako negovani, kot naše dlani oziroma roke. Težava je v tem, da roke vidimo, z njimi imamo več neposrednega stika. Bolj redno jih čistimo, zaščitimo pred nevarnostmi, kot so poškodbe, pri suhi koži si pomagamo z raznimi kremami, nečistočo za nohti skrbno odstranjujemo ter smo na splošno bolj skrbni. Že suha koža na stopalih prinaša neprijeten občutek, rešitev pa je zelo enostavna in tudi blagodejna. Potrebno je zgolj poizkusiti, občutek, ki ga pridobimo mnoge motivira za nadaljnjo boljše ravnanje. Sredstva za nego so dostopna, možno je celo izbirati med osnovnimi ali bolj specifičnimi sredstvi. Veliko naredimo že z osnovnimi sredstvi, ki jih dobimo po dostopnih cenah.

Vse kar moramo v nadaljevanju storiti je njihova redna uporaba. Če ne drugače, naj bodo na vidnem mestu, tako, da bomo ob negi rok pomislili tudi na nego stopal. Čas, ki ga potrebujemo ni velik, nekaj minut je velikokrat dovolj. Občutek, ki ga zagotavljajo negovani nohti in stopala je doživetja vreden, saj nas motivira.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/koza/11/lasje_in_nohti/

Ni komentarjev:

Objavite komentar