torek, 19. april 2016

Nakup delnic, pomembna odločitev

Nakup delnic je pomembna odločitev . Naložbenik nakup delnic izvede iz različnih razlogov, različni so tudi naložbeni cilji . Razlogi so lahko tako različni, kolikor različni so investitorji. Nekateri izvedejo nakup delnic zaradi oplemenitenja prihrankov, drugi bi radi dobiček kratkoročno naložili, ker izvedba naslednje naložbe še ni jasna, tretji iščejo špekulativni dobiček in podobno.



Naložbeni cilji so temu primerno različni, vendar v mnogih lastnostih tvorijo določen vzorec. Kar pomeni, da so določene odločitve podobne. Kdor bi rad oplemenitil prihranke ima v naložbenem cilju predvsem večji dobiček, kot mu ga omogočajo naložbe kot so bančne vloge oziroma razne alternative bančnih vlog. Donos je v mnogih primerih tako nizek, da se odloča med varčevanjem v nogavici ali naložbami, kot so delnice. Ko takšen investitor v določenem obdobju z delnicami pridobi večji donos kot z bančnimi vlogami, je izpolnil naložben cilj. Za nakup delnic, ki ima namen zgolj hranjenje dobička ali druge večje vsote za naslednjo investicijo, kot cilj pozna predvsem ohranjanje vrednosti. Ne želi izgubiti vrednosti, hkrati pa na pa želi imeti likvidno naložbo. V primeru, da je nakup delnic špekulativne narave, je cilj predvsem ustrezno povečanje vrednosti. Naložbeni ima cilj določen dobiček oz. določeno razliko med vrednostjo ob nakupu in prodaji, ko je dosežen, sledi najverjetneje prodaja. Vsak od navedenih ter številnih drugih razlogov je po svoje različen tudi v drugih podrobnostih. Investitorji se med seboj ločijo tudi po ravnanju. Največkrat temelji na navadah, ki jih je oseba pridobila v preteklosti.

Ravnanja z denarjem se človek nauči v otroštvu. Večino kasnejših naložbenih navad lahko opazimo že pri na prvi pogled povsem spontanih in nedolžnih otroških potezah. Naložba pri otrocih pomeni določen preko darovanja ali na druge načne pridobljena stvar. Če bi to isto stvar dali več otrokom, bi eni bodisi takoj porabili, drugi prihranili in podobno. Nakup delnic odrasla oseba počne na podobnih vzorcih.

http://www.alta.si/klasicno_borzno_posredovanje/nakup_delnic

Ni komentarjev:

Objavite komentar