ponedeljek, 21. marec 2016

Klop povzroča okužbo osrednjega živčevja

Klop lahko prizadene osrednje živčevje in povzroči dolgotrajno okrevanje. Okužbe so v Sloveniji najpogostejše od maja do oktobra. Klop živi na vegetaciji, ki je blizu tlom, zadržujejo se na spodnji strani listov. Poznamo tri razvojne stopnje in sicer larve, nimfe in odrasli klopi. Prva razvojna stopnja živi v travi ali do trideset centimetrov nad tlemi, nimfe v travi in grmovju do meter višine nad tlemi. Odrasli klop pa se zadržujejo v plevelu ali grmičju do meter in pol nad tlemi.



Klop pri tem išče gostitelje med plezanjem po travnih bilkah in grmičevju ali čakajo mimoidoče gostitelje v zasedi. Gostitelje klop zazna s čutili. Preden se začne hraniti pleza po gostitelju ter išče zavetišče, kjer bo zaščiten. Na človeku si klop išče dovolj mehko mesto, kjer se najlažje prisesa tako, da vbode rilček globoko v kožo. Vboda ne čutimo, ker ima klopova slina anestetski učinek. Prenos virusa je mogoč s horizontalnim ali vertikalnim prenosom. se pri horizontalnem prenosu okuži tako, da se skupaj z drugimi klopi hrani na površini gostitelja. Pri vertikalnem prenosu pa takrat, ko se v eni od razvojnih stopenj okuži pri hranjenju ne gostitelju kateri ima v krvi dovolj namnožen virus. Okužen klop prenaša virus celo življenje. Med ljudmi so najbolj izpostavljene osebe, ki se veliko gibajo v naravi. Zaščita je možna z oblačili iz gladkega materiala, ki onemogoča oprijem. Oblačila je možno tudi popršiti z repetentom na mestih, kjer se najraje prijemljejo. To so robovi hlač in vrh nogavic. Repelent je kemično sredstvo, ki je namenjeno odganjanju mrčesa.

Ob vrnitvi domov se je dobro temeljito pregledati, stuširamo in umijemo lase ter oblačila in opremo. Klop se učinkovito odstrani s pinceto tako, da ga primemo za glavo in odstranimo brez poškodbe kože. Alkohol, olje in druge tekočine niso priporočljive, ker obstaja večja verjetnost okužbe. Klop lahko z virusom pusti trajne posledice.

http://www.sos-klop.si/klopi

Ni komentarjev:

Objavite komentar