torek, 15. marec 2016

Bolečina v križu, trening koristi

Bolečina v križu je manjša možnost, ko vzdržujemo gibalne sposobnosti na optimalni ravni. Človek je bitje, ki mu pasiva ugaja, vendar se hkrati zaveda njenih negativnih posledic. Tipičen primer je bolečina v križu. Pasivni ljudje so za takšno bolečino bolj dovzetni. Ker so njihove strukture v hrbtenici manj obremenjene, so temu primerno bolj občutljive. Obremenitve takih oseb niso pogoste, so pa kratke in intenzivne.



 Vsak si želi, da zaradi njih bolečina v križu ne bi nastala. Manj pa je takih, ki so zato pripravljeno tudi kaj storiti. Danes je splošno znano, da neodvisno od večje ali manjše pasivnosti, obstaja splošno veliko možnosti, da se bolečina v križu v kali zatre. Dobrimo jih na praktično vsakem koraku, pri tem pa lahko tudi izbiramo kako bomo na zmanjšanje možnosti vplivali. V prvi vrsti moramo pri sedenju, ležanju in obremenitvi hrbtenice pomisliti na njen pravilni položaj. Premalo pogosto se pri omenjenih aktivnostih, zavedamo osnovnih načel dobrega položaja. Ko se usedemo nam je najbolj pomembno, da ne stojimo. Raje slabo sedeti, kot stati. Bolečina v križu bo redkejša, ko izberemo dobro sedišče. Predvsem to velja pri dolgotrajnem sedenju. Zato se že v osnovi raje navadimo pravilne nastavitve, ter ne iščemo razne izgovore, da slabo nastavitev potrdimo kot najboljšo izbiro. Naša najboljša izbira je podpora spodnjega dela hrbta, po možnosti tudi zgornjega. Višino si nastavimo tako, da podplati pri pasivni aktivnosti nog, dosežejo tla, kolena pa so v višini bokov ali malenkosti nižje. V primeru potrebe po aktivnosti nog je potrebno sedenje njim prilagoditi.

 Ležanje je bolj zdravo na trših ležiščih, pomembno je tudi, da se ležišče prilagaja zahtevam zdravega ležanja in ne obratno. Pogosto je bolečina v križu posledica nepravilnega dvigovanja bremen. Pomembno je obvladati pravilen postopek dvigovanja, paziti na težo bremena, predvsem pa v nobenem primeru ne smemo pretiravati. Bolečina v križu je posledica raznih nepravilnosti.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar