ponedeljek, 28. december 2015

Kako shujšati, odgovor na dlani

Kako shujšati je lahko enostaven odgovor . Enostaven odgovor na vprašanje kako shujšati ve večina ljudi, ki ima probleme z debelostjo ali povečano težo. Povečana teža ali debelost človeka ovira na praktično vsakem koraku, zato je odgovor kako shujšati zanje zanimiv. Večina pri tem že ve kako shujšati. Ali se jim vsaj sanja kako shujšati. Problem, ki nastane je naslednji korak. To je prehod od besed k dejanjem.



Zaradi težavnosti tega koraka mnogo ljudi ve kako shujšati, vendar tega ne uresniči. Skupaj sodijo seveda tudi posledice. Obstajajo pa primeri dobre prakse, kjer odgovoru sledijo tudi konkretna dejanja. Mogoče bi morali mediji in teme, ki opisujejo probleme povezane s preveliko telesno težo, tudi večkrat poudarjati primere dobre prakse in jih ponuditi bralcem za zgled. Obstajajo osebe, ki niso izgubile telesno težo za nekaj kilogramov, ampak bistveno več. Govorimo o zmanjšanju telesne teže na nekaj deset kilogramov. Te osebe so spoštovanja vredne osebe in velik zgled vsem, ki si željo isto. Toliko bolj, kolikor bolj drastična je bila njihova sprememba. Mnogi so naredili sklep pri samem sebi, zaužili še zadnji obilni obrok, ter se z njim tudi poslovili od debelosti in prekomerne telesne teže. Sledili so mučni dnevi premagovanja želje po prehrani, ki so jo omogočili trdna volja, sledenje cilju ter notranja moč. Njihovi načini so bili različni. Nekateri preprosto niso jedli več kot najbolj nujno, drugi so zmanjšali obroke, tretji so zmanjšanim obrokom dodali tudi rekreacijo.

Zmanjšanje kilogramov seveda ni prišlo čez noč. Trajalo je več mesecev. Po njihovih izpovedih so najtežji začetni dnevi. Ko organizem sledi stari navadi, zna v človeku na zelo prefinjen način motivirati željo po hrani. Vendar ima organizem tudi drugo sposobnost. Če človek vzdrži prve pritiske organizma, se organizem zave, da bo potrebno uvesti spremembe. Kot posledica nastopi manjši občutek lakote. Kako shujšati je lahko odgovor in življenjsko vodilo sprememb.

Ni komentarjev:

Objavite komentar