torek, 3. november 2015

Življenjepis, opis kandidata

Življenjepis kot opis kandidata ima namen predstavitev potencialnemu delodajalcu. Opis kandidat življenjepis prinaša potencialnemu delodajalcu, v primerih ko govorimo o kadrovskih zadevah. Uporabnost je lahko tudi širša. Sodoben delodajalec se zaveda, da je življenjepis pomemben. Vendar je hkrati življenjepis dokument, ki mora svojo pravo vrednost izkazati v praksi. Predvsem delodajalec iz izkušenj ve, da življenjepis lahko prinaša različne rezultate v praksi.



 Pomembno je, da življenjepis potencialnemu delodajalcu sporoča tako možnost dodane vrednosti, kot jo tudi kasneje uresniči v najboljši možni meri. Največkrat je iskanje zaposlitve utečen postopek, ki poteka po znanih in uveljavljenih načelih, aktivnostih ter značilnostih. Načela iskanja zaposlitve so skozi čas ostala bolj ali manj nespremenjena. Vsak želi zaposlitev, ki bo po najboljši možni meri izpolnjevala njegove želje in pričakovanja. Velikokrat gre za splošna pričakovanja, obstajajo pa tudi naprednejša pričakovanja. Splošna pričakovanja so tista, ki so najpogostejša. Nanašajo se večinoma na ustrezno nagrado ter dobre pogoje dela. Ti so potrebni za optimalne delovne aktivnosti, kot tudi doseganje zastavljenih ciljev. Napredna pričakovanja so poleg tega usmerjena k osebni rasti, doseganju večjega obsega izkušenj, iskanja novih rešitev. Aktivnosti iskanja zaposlitve so velikokrat znane ter potekaj o v mnogih primerih kot rutina. Od informacije, preko kandidiranja do zaposlitve, so vse aktivnosti načeloma različne, vendar v mnogih značilnosti enake ali podobne. Kar je priložnost za vse, ki želijo imeti boljše možnosti za pridobitve zaposlitve. Pridobitev zaposlitve je danes pogojena z mnogimi dejavniki.

Zaposleni se mora predvsem zavedati velike konkurence, ki danes vlada na trgu dela. Značilnosti iskanja zaposlitve so pogosto uravnana na že znano formulo ponudbe in povpraševanja. Vsaka zaposlitev je v značilnostih od druge različna v razmerju ponudbe in povpraševanja. Ponudba in povpraševanja se nanaša na obe strani oziroma vse udeležence. Velja tako za delodajalca, kot potencialnega zaposlenega. Življenjepis je priložnost tako za tistega na katerega se nanaša, kot za tistega, kateremu je namenjen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar