sreda, 2. september 2015

Vlaknine, zdrava prehrana

Vlaknine so zdrava prehrana Med vso hrano imajo vlaknine posebno mesto. V prvi vrsti so vlaknine neprebavljiv del obroka. Temu primerno vlaknine spadajo v skupine, ki jim pravimo zdrava in varovalna prehrana . Dnevni obrok, s katerim bi telo dobilo vlaknine v optimalnih količinah se od pri mera do primera razlikuje. Načeloma pa velja, da bi vlaknine v količini trideset gramov veljalo kot optimalna količina, s katero človek zadosti potrebam.



Pri tem moramo uživati predvsem sadje, polnozrnata živila ter zelenjavo. Zdrava prehrana je pri človeku vedno imela koristne lastnosti, vendar so se posamezniki tega zelo različno zavedali. Največkrat je zavedanje prišlo v času bolezni ali zdravstvenih težav na splošno. To pomeni, da so o zdravi prehrani začeli razmišljati takrat, ko so se potrebe po spremenjenem načinu življenja že prikazale. Kar pomeni, da so se v njihovem življenju začele pojavljati večje ali manjše spremembe. Šlo je predvsem za spremembe na področjih, kot je prehrana, rekreacija, počitek in številnih drugih področjih. Prehrana se v takih spremeni predvsem v kakovosti in količini. Kakovostne spremembe se zgodijo z vnašanjem več zdravih živil na jedilnik, ter odstranjevanjem manj zdravih ali celo škodljivih živil. Količinske spremembe so se zgodile predvsem pri ljudeh, ki so imeli težave s prekomerno telesno težo. Spremembe prinaša tudi drugačno razmišljanje. Hrano se danes ne uživa več v takšnih količinah kot nekoč. Kar pomeni, da je na krožnikih manj hrane, ki pa je lahko tudi bolj kakovostna. Izbire je namreč bistveno več. Z majhnimi količinami hrane lahko nadomestimo nekoč večje količine, če le znamo pravilno razporejati in izbrati.

 Veliko spremembe pri zdravem življenju posameznikov je prinesla tudi rekreacija. Rekreacija je aktivnost, ki postaja vedno bolj priljubljena. Ljudje se na eni strani gibajo zaradi navade, drugi pa zaradi izboljšanja svojih sposobnosti. Najbolje je, če nam rekreacija postane navada. Vlaknine so za človeka zelo koristne.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/makrohranila/prehranska-vlaknina/

Ni komentarjev:

Objavite komentar