sreda, 17. junij 2015

Varčevalni načrt, racionalnost odločanja

Varčevalni načrt je racionalnost odločanja . V življenju človek sprejme veliko pomembnih odločitev. Nekatere so spontane, za druge potrebuje načrtovanje. Varčevalni načrt je tipičen primer načrtovanja. Človeku varčevalni načrt omogoča dosego cilja varčevanja. Cilj varčevanja je lahko od primera do primera različen. Temu primerno je tudi varčevalni načrt drugačen. Nekateri ljudje varčevalni načrt ne potrebujejo.



 Drugi potrebujejo manjši in osnovni varčevalni načrt. Tretji pa potrebujejo varčevalni načrt, ki jih bo preko raznih vzvodov usmerjal k uresničevanju ciljev. Ljudje, ki ne potrebujejo načrtovanja za dosego ciljev so samozavestni in organizirani. Sredstva imajo dobro premišljana od prihodkov, preko odhodkov, do privarčevanega viška sredstev. Vse značilnosti ne potrebujejo zabeležit, ker lahko kadarkoli izvedejo odločitev, katera bo najboljša v danem trenutku. Bolj previdni imajo radi določene vsaj osnovne značilnosti. Tako želijo imeti določeno vsoto, čas, pologe in mnoge druge značilnosti. Odločitev o točnosti izvajanja določenih aktivnosti je prepuščena njim samim. V veliki meri težav z uresničevanjem ni. Največkrat gre že za veliko mero samo kontrole in obvladovanje. Nekateri pa tega ne zmorejo, zato potrebujejo pomoč. V primeru varčevanja je pomoč s strani finančne ustanove. Slednja jim določi značilnosti, varčevalec pa se z njimi strinja. Uresničevanje ciljev je lahko različno uspešno. Veliko je odvisno tudi od cilja samega. Cilj je lahko dosežen, ni dosežen ali je presežen. Dosežen cilj pomeni, da se je zastavljeno uresničilo.

Ne dosežen cilj pomeni, da se zastavljeno ni uresničilo. Presežen cilj pa pomeni, da se je uresničilo več, kot je bilo predvideno in načrtovano. Pri varčevanju je cilj največkrat povezan z točno določeni zneskom. Vsaka od odločitev ima večji ali manjši vpliv na višino sredstev. V primeru prisotnosti finančne ustanove, je potrebno računati z lastnostmi, ki niso enake oblikovanju točno določenega zneska v samoorganizirani obliki. Vendar je v nekaterih primerih to najboljša možnost, saj samoorganizirana oblika ne bi dosegla ciljev. Varčevalni načrt je modra odločitev.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar