torek, 2. junij 2015

Tina Maze, svetovni fenomen

Tina Maze je smučarski svetovni fenomen Slovenska smučarka Tina Maze je fenomen zaradi pristopa k smučanju, ki rodi rezultate. Tina Maze je svojo smučarsko pot začela tako kot mnogi smučarji. Začetki so se odvijali na bližnjem griču. Tina Maze je že takrat pokazala smisel za učenje in tekmovalnost. V nadaljevanju je Tina Maze začela trenirati in napredovati po takrat uveljavljenih načelih. Vendar je Tina Maze ta načela kmalu prerasla.



Tina Maze se je morala v prid karieri odreči klasičnemu načinu, ter skovati čisto svoj način priprav in tekmovanj. Vrhunski uspehi seveda niso prišli čez noč. Potrebno je bilo veliko garanja in odrekanja. Individualni pristop je prinesel uspehe kasneje, vendar dovolj zgodaj, da je opozoril na pravilnost takšnega pristopa. Uspehi so se vrstili vse do današnjih dni. Prihodnost je sicer še neznana, o njej bo Tina sama razmislila in javnosti sporočila. Vsekakor je njena bera točk in uspehov premikanje meja zgodovine. Omogoča mnogim mlajšim tekmovalkam in tekmovalcem zgled, po katerem se velja ravnati. Vsekakor je glede tudi organiziranemu šolanju smučarjev. Mladi nadobudni smučarji ter strokovne osebe, ki poskrbijo, da ti talenti prerastejo v vrhunske športnike, imajo lep primer pravilnosti pristopa. Individualnost je danes vedno bolj cenjena in iskana. V športu pa je velikokrat nuja. Vsak športnik je zgodba zase. Načeloma se lahko po splošnih in uveljavljenih pravilih lahko usmeri trening do določene stopnje.

Tu gre predvsem za osnovne veščine vsakega športa. V nadaljevanju pa je potrebno izkoristiti danosti ter pomanjkljivosti izkoristiti sebi v prid. Pri tem seveda ne gre le za trening ampak vse, kar smučar potrebuje. Veliko vlogo igra oprema ter seveda organizacija. Oprema smučarja, kot tudi drugih športnikov je zelo pomembna za doseganje rezultatov. Kot prvo je v osnovi prilagojena zahtevam športnika, kot drugo pa odličnost določajo drobni, vendar pomembni in odločujoči detajli. Tina Maze je vrhunska slovenska smučarka.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar