sreda, 22. april 2015

Prevajanje , preprosta zahtevnost

Prevajanje je osnova komunikacije v vsakdanjiku sodobnih dni. Osnova komunikacije je prevajanje, ker smo v vsakdanjiku vedno bolj soočeni s tujimi besedami. Tuje besede se vnašajo v našo komunikacijo na razne, včasih kompleksne in zahtevne načine. Najpogostejši način vnosa tujk poteka preko sodobnim medijev. Sodobni mediji so danes dostopni, temu primerno veliko je število možnih komunikacij. Tuje besede ljudje različno dobro razumejo. Najbolj je s tujimi jeziki seznanjena mladina in vsi, ki obiskujejo šolske programe, ki učijo tuje jezike.



Poleg šoloobveznih otrok in mladine, tuje jezike dobro obvladajo vsi, ki se po službeni dolžnosti ali kako drugače, poslužujejo rabe tujih jezikov. Posebnost med skupinami, ki znajo tuje jezike, so ljudje na območjih, kjer je v preteklosti prihajalo do učenja tujih jezikov na razne načine. Tako imamo na obmejnih območjih Slovenije populacijo starejših ljudi, ki dobro znajo tuje jezike predvsem sosednjih dežel. Razlog za njihovo znanje je preprost. V času njihovih otroških let oziroma obiskovanja šole, so se poučevali tuji jeziki. Zato njihovo znanje niti ni posebno presenečenje za vse poznavalce in prebivalce okolice v kateri živijo. Takšne osebe brez težav zmorejo prevajanje predvsem v govorni obliki. Za njih je težje prevajanje v pisni obliki. Vsi, ki imajo sveže znanje s tem načeloma nimajo težav. S časovnim in praktičnim oddaljevanjem od učnih programov, je prevajanje vedno težje.

Poleg učnih programov je za dobro prevajanje nujna tudi praktična uporaba in stalno osveževanje znanja. Prevajanje se spreminja skladno s spremembami jezika. Vsak jezik je živa stvar. Zato so jezikovne spremembe značilnost vsakega jezika. Spremembe se dogajajo pod različnimi vplivi. Danes je zelo prisoten vpliv tujih medijev, ki prihajajo v naše okolje preko sodobnih komunikacijskih naprav. Spremembe so velikokrat moteče za vse, ki jih ne spremljajo. Za osebe, ki jih spremljajo so na drugi strani nekaj vsakdanjega, nič posebnega. Prevajanje je lahko tudi enostavno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar