petek, 19. september 2014

Zimske počitnice, prijeten oddih

Zimske počitnice so prijeten oddih na smučiščih in smučarskih središčih. V minulem stoletju so zimske počitnice postale priljubljene, spremenila se je tudi njihova lokacija. Izpred stoletja je znano, da so takratni turisti zimske počitnice preživljali v obmorskih krajih. Tekom stoletja so se zimske počitnice preselile na zasnežena območja.

Zimske počitnice so na zasneženih območjih nudile možnost razvoja smučišč. Mnoga velika in sodobna smučišča, svoje začetke dolgujejo preprostim smučarskim napravam na preprostih smučarskih progah. Postopoma so se proge postavljale na vedno bolj oddaljena pobočja, s tem je smučanje postalo vedno bolj atraktivno. Smučanje in zimske počitnice priljubljenost dolgujejo tudi razvoju prevoznih možnosti in možnosti preživljanja oddiha v zimskih letoviščih. Zimska letovišča so postala pomembna tudi za lokalno prebivalstvo, saj je na ta način bila omogočena boljša izkoriščenost zmogljivosti. Tradicijo mnoga zimska smučišča črpajo iz obdobji, ko se je človek začel zavedati pomena zdravja in njegove ogroženosti v mestih tistega časa. Takrat so bila mesta legla mnogih bolezni, območja s slabim zrakom in slabimi zdravstvenimi pogoji. Odhod na deželo, kjer so bile življenjske razmere bistveno boljše je bila priročna odločitev, z razvojem prevoznih sredstev.

Zimske počitnice s smučanjem na prvem mestu, so bile logično nadaljevanje ponudbe, ki so jih ponujala bližnja zasnežena pobočja. Lokalni ponudniki so se zavedali ponujenih, vendar neizkoriščenih možnosti. Zasnežena pokrajina ni bila namenjena počitku ampak se je spremenila v prijetno območje rekreacije in zabave. Prijetno s koristnim so pridobili vsi udeleženci. Zimske počitnice so omogočale lokalnim prebivalcem možnost zaslužka, obiskovalci pa so dobili smučanje, rekreacijo in oddih v zimskih mesecih. Smučarji vseh generacij znajo povedati mnogo o pozitivnih učinkih smučanja na njihovo zdravje in dobro počutje. Gibanje na nizkih temperaturah je dobro za krepitev sposobnosti odpornosti človeškega telesa, fizična aktivnost pa pozitivno vpliva na pospešeno delovanje vseh funkcij človeškega telesa. Zimske počitnice so skupaj s smučanjem prijetno doživetje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar