nedelja, 15. junij 2014

Mena, začetek novega obdobja

Mena je sestavni del življenja. Doživljanje je zelo različno, saj se zaradi individualnosti za doživljanje mene lahko uporabiti neskončno veliko izrazov, praktično pa toliko kolikor posameznic meno opisuje. Največkrat se mena opisuje z besedami, ki sta si nasprotni, predstavljata pa dve skrajnosti, med katerima najdemo najrazličnejše opise doživljanja. Na eni strani lahko bi rekli skrajnosti, doživljanje mene opisujejo kot zmanjšanje ženskosti , na drugi strani je mena začetek novega življenjskega obdobja. Starost, pri katerih se mena pojavi je zelo različna.

Vsako telo je unikat, podobno so unikatne značilnosti. Večini se mena pojavi okrog 51 leta starosti. Znani pa so tudi primeri, ko mena nastopi pri starosti 40 let. Na drugi strani so znani primeri, ko mena nastopi pri starosti 55 let. Značilnost obdobja, v katerem se mena začne pojavljati je, da se spolni hormoni, njihovo število začne zmanjševati. V odboju ko nastopi mena, jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca . Menstruacije v tem obdobju začnejo izostajati, postopoma pa povsem prenehajo. Spremembe, ki jih mena prinaša so tudi pomanjkanje estrogena. Znaki za spremembe so nočno znojenje ter vročinski oblivi. Včasih nastopijo bolečine pri spolnih odnosih. Največkrat so bolečine povezane z suho in občutljivo nožnico. V enaki meri so lahko občutljive in neprijetne čustvene motnje. čustvene motnje v obdobju, ko nastopi mena so zelo različne od osebe.

Tako so osebe, ki čustvenih motenj praktično ne zaznavajo oziroma niso do njih dovzetni, na drugi strani imamo osebe, katere mena z vidika čustvenih motenj zelo prizadenejo. Tudi čustvene motnje, ki največ ali v največji meri ob tem nastopijo so različne. Poznamo primere, ko mena povzroči depresijo, primere, ko mena povzroči tesnobo, primere ko povzroči razdražljivost ter razne druge čustvene motnje. Mena lahko povzroči nespečnost in motnje pri spanju. Spremembe, ki jih mena prinaša lahko opazimo tudi na telesu. Tako se mena lahko odraža v suhi koži, tanjših in redkejših laseh.

Več lahko preberete tudi tukaj 

Ni komentarjev:

Objavite komentar