sreda, 6. november 2013

Javno zdravstvo in zdravstveno zavarovanje


V Sloveniji imamo sistem javnega zdravstva, ki ga finančno napaja zdravstveno zavarovanje. Z zakonom je poskrbljeno tako, da se zdravstveno zavarovanje deli na dva dela. En del predstavlja obvezno zdravstveno zavarovanje, drugi del pa predstavlja dodatno zdravstveno zavarovanje. Zato da bi odstranili nekaj nastale pojmovne zmede velja opozoriti, da se dodatno zdravstveno zavarovanje včasih poimenuje tudi prostovoljno ali pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vsi našteti pojmi označujejo isti tip zavarovanja. Nedvomno ste opazili, da se je v zadnjih letih obvezno zdravstveno zavarovanje izjemno skrčilo, kar se tiče pravic, ki jih je zagotavljalo. Na takšen način je država prisilila večino tistih, ki niso plačevali dodatnega, da so ga pričeli takrat, ko so se pravice, ki jih je prej pokrivalo obvezno selile v dodatno zdravstveno zavarovanje.

 Zdravstvene storitve se bodo tudi v prihodnosti na žalost čedalje bolj dražile in zato lahko pričakujemo, da se bo zdravstveno zavarovanje prav tako podražilo. Že nekaj let Ministrstvo za zdravje opozarja, da je zdravstvena blagajna izjemno osiromašena, zaradi česar stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu ni optimalno, kar se na žalost odraža prav na slabšem nivoju storitev, ki jih dobijo bolniki. Trenuten sistem, v katerem deluje zdravstveno zavarovanje, je finančno zastavljen tako, da del zdravstvene storitve, zdravil, zdravstvenih pripomočkov itn. krije obvezno, drugi del pa krije dodatno zdravstveno zavarovanje. Tisti, ki še vedno ne plačujejo dodatnega zavarovanja, morajo vedno iz lastnega žepa plačati razliko, ki bi jo sicer pokrilo dodatno zdravstveno zavarovanje. Kolikšen odstotek krije katero od dveh zavarovanj se spreminja glede na vrsto zdravniške storitve oziroma vrsto predmeta. Tako mora denimo nekdo, ki ni dodatno zavarovan, ne nujen ambulantni prevoz plačati kar v obsegu 90 odstotkov celotnega stroška, ki je s prevozom nastal.

Še vedno pa je del storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje krije v celoti oziroma pretežni del, vendar upravičeno nas je lahko strah, da bo ta pokritost čedalje ožja.

http://www.vzajemna.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar