četrtek, 13. december 2012

Zakaj je zdravstvena zavarovalnica družbeno koristna

Ena od glavnih storitev, ki jih opravlja zdravstvena zavarovalnica, je ponujanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja. V osnovi pa deluje tako, kot katerakoli drugi zavarovalnica. Osnovno načelo, po katerem delujejo zavarovalnice, je to, da zberejo veliko število zavarovancev, ki vplačujejo premije, pri čemer pa le manjši odstotek od njih ob istem času koristi usluge. To pomeni, da lahko zdravstvena zavarovalnica jamči za to, da bo lahko izplačevala zahtevke, poleg tega pa bo tudi sama ustvarjala profit na dolgi rok.

V osnovi torej zdravstvena zavarovalnica služi temu, da nase prevzame tveganje, ki ga zavarovanec noče nositi sam. Zdravstvene storitve so namreč izjemno drage, potrebujemo jih pa običajno precej poredko. Zaradi tega, ker je zavarovancev veliko, zdravstvena zavarovalnica postavlja precej nižje premije kot stane povprečno zdravljenje. Seveda se je že vsakdo vprašal, ali se mu sploh splača biti zavarovan, saj nikoli ne zboli, pa če se to že zgodi, se pozdravi sam. Problem tega razmišljanja pa je seveda v tem, da ta oseba ne more vedeti, kaj se ji bo zgodilo že jutri. Mogoče bo doživela prometno nesrečo, se okužila s kakšnim redkim virusom ali kaj podobnega.

Zdravstveno-zavarovanje

V tem primeru ji bi zdravstvena zavarovalnica krila stroške zdravljenja, ki bodo nedvomno visoki. Če pa ne bi imela sklenjenega zdravstvenega zavarovanja, potem bi morala ta oseba stroške zdravljenja kriti sama. Veliko je primero, ko so zaradi tovrstnega brezglavega varčevanja ljudje obubožali, saj so morali prodajati svoje premoženje, da so lahko krili stroške, ki so med boleznijo nastali. Zdravstvena zavarovalnica se sicer lahko izkaže kot nepotrebna, vendar tega vnaprej ne more vedeti nihče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar