sobota, 16. november 2019

3D tisk je uporaben v številne namene


Proizvodnje v industrijah vse bolj stremijo k temu, da bi delo človeka razbremenili in v ta namen iščejo vse možne alternative. Ena takšnih presenetljivih odkritij je bila iznajdba robotov in podobnih naprav, ki so v številnih avtomobilskih, letalskih, dentalnih, medicinskih in drugih podjetjih nujno potrebne. Tudi aditivna proizvodnja ali 3D tiskanja je v začetku 21. stoletja stopil v ospredje. Prodaja teh strojev in naprav se je močno povečala, njihova cena pa je postopoma začela padati.

3D tisk


Vsak 3D tisk je potrebno načrtovati v računalniški obliki

3D tisk je izdelek, ki dejansko nastane s postopkom aditivne proizvodnje oziroma 3D tiskanja z uporabo digitalnih tehnologij. S takšnim postopkom se izdelajo trirazsežni trdni objekti skoraj iz katerekoli oblike iz digitalnega modela.

3D tiskanje je dejansko postopek, pri katerem se odlagajo zaporedne plasti materiala in se razlikuje od tradicionalnih proizvodnih tehnik. Če boste želeli natisniti nek predmet, potem mora obstajati v računalniški obliki. Ta se naredi z oblikovanjem v raznih CAD programskih okoljih ali s 3D skeniranjem. Pripravljen računalniški 3D model s posebno opremo narežete na plasti, katere tiskalnik nato izrisuje in združuje eno na drugo, dokler ne nastane končni produkt 3D tisk.

3D tiskalniki za 3D tisk uporabljajo različne materiale

V številnih proizvodnjah 3D tiskalniki uporabljajo veliko različnih materialov, med katerimi so najpogostejši guma, plastika, papir, poliuretanski materiali in kovine. Kateri material boste uporabili, je pa popolnoma odvisno od zmogljivosti in tipa tiskalnika.

Najpogostejši 3D tisk nižjega cenovnega razreda je nanos topljenega polimera skozi majhno šobo. V večini primerov je polimer topljiva plastika, ki se dobro topi in hladi. Zelo pogosto se uporablja tudi plastika z dodanimi delci različnih materialov.

Baza ali šoba za 3D tisk se mora premikati po prostoru v vseh treh oseh

3D tiskalnik med tiskanjem vleče filament oziroma material, s katerim tiska, v ogrevalno glavo. Tam se filament stopi in prehaja skozi šobo na tiskano površino, kjer se ustvari 3D tisk.

Pri tiskanju mora šoba ali baza biti sposobna premikanja po delovnem prostoru v vse tri osi – torej vse tri dimenzije. Ker vsako os poganja svoj motor, je kvaliteta tiska odvisna od natančnosti in kvalitete pogonskih in transportnih komponent.

Ni komentarjev:

Objavite komentar