Vrt je zelena oaza vsakega doma.
Največja zelena oaza je vrt mestih, zelene površine nudijo številne učinke. Že sam pogled na zelene površine je bistveno bolj zanimiv, kot pogled na beton in asfalt. Lastnikom vrt poleg sveže zelenjave in drugih pridelkov prinaša tudi zelo pomemben občutek doma pridelanega. Globalizacija se je prav na primeru pridelave hrane ujela v lastno past. Na eni strani nam omogoča, da pridelujemo hrano na najbolj ugodnih lokacijah. Vendar je z večanjem oddaljenosti tudi oddaljenosti primerno manj sveža hrana. Doma pridelano je vsekakor bolje, s tem pa prispevamo k nadaljevanju in spoštovanju tradicije. Skozi desetletja in stoletja je vsako okolje oblikovalo svojo kulturo pridelave hrane skladno z danostmi in potrebami. Preko številnih izkušenj se je izoblikovalo bogato znanje in vedenje, ki zagotavlja najboljši možni način zagotavljanja zdrave prehrane. Najbolj zanimive pri tem so alternative, ki kažejo na sposobnost prilagajanja. Vitamine in druge snovi lahko pridobimo z različno hrano. Za doma pridelano hrano to pomeni imeti možnosti zagotavljanja določenih snov ali iskanje alternativ. Vsi vemo, da vitamin C dobimo predvsem v agrumih, vendar ti ne rastejo povsod. Alternativa je zelje, ki lahko nudi bogate zaloge C vitamina ter lahko raste tudi na območjih, kjer agrumi ne uspevajo. Ko se odločamo za vrt je takšne značilnosti in posebnosti dobro poznati, če želimo imeti optimalen pridelek. Ljudje z izkušnjami pri odločitvah nimajo težav, saj natančno vedo kaj je najbolj primerno za vrt. Kdor nima izkušenj, se mora oborožiti z informacijami in referencami. V obeh primerih pa so nova dognanja in spoznanja dobrodošla, učenje stalnica za uspešen vrt. Na eni strani se učimo, ko nam vrt ne rodi kot bi moral. Ter želimo priti zadevi do dna. Na drugi strani, pa razvoj in napredek prinaša vedno več novega.
Vrt je danes lažje obdelovati, saj imamo na voljo bistveno več koristnih informacij.
http://www.merkur.si/vrt-in-okolica
Ni komentarjev:
Objavite komentar