sobota, 12. september 2015

Varčevanje denarja

Denar ne raste na drevesu in lahkega zaslužka razen za zelo redke srečneže ni. Če si hočemo kupiti kaj večjega, na žalost brez naložb in varčevanja ne gre. Nekateri prisegajo na to, da imajo vse imetje shranjeno doma v nogavici, spet drugi pa se radi s svojimi dobrinami poigravajo in vlagajo v različne stvari.



Nekateri vlagajo v sklade, drugi v naložbeno zlato, tretji poslujejo na borzi, četrti pa nekaj svojega. Za kakšen način vlaganja denarja se boste odločili je odvisno predvsem od vaše osebnosti in tega kako radi tvegate. Na začetku boste zagotovo mogli izoblikovati svojo varčevalno shemo. Potrebno je vedeti svoj mesečni prihodek in izračunati stroške, nato se vzpostavi mesečna bilanca, ki mora biti po izračunu pozitivna. Odločite se tudi za kakšno časovno obdobje boste varčevali, saj nekatere oblike varčevanja trajajo kar dolgo časa.

Nato se lotite tudi zmanjševanja stroškov. V primeru, da imate še kakšne dolgove, se najprej znebite le-teh, nato pa se varčevanje lahko prične. Če nimate nič denarja se lahko odločite za prodajo kakšnih dobrin, ena izmed možnosti je lahko tudi odkup zlata ali pa prodaja kakšnih stvari, ki jih ne uporabljate več.

Svoje prihodke raje podcenjujte, ravno obratno pa počnite s stroški, veliko ljudi prav to spravi v past. Premislite tudi o tem koliko denarja zapravite za neumnosti, cigarete, kavice in podobno. Že res, da omenjene stvari niso drage, a če seštejemo vse kavice, cigarete in druge stvari v enem mesecu, boste kaj kmalu prišli do spoznanja, da nas le te stanejo veliko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar