ponedeljek, 13. julij 2015

Klinične študije, spoznavajo mobing

Klinične študije ugotavljajo, da je mobing večkrat prikrit . Klinične študije ugotavljajo, da je mobing velikokrat moč prepoznati. Dejavniki na katere opozarjajo klinične študije so mnogim znani. Klinične študije pa prepoznavajo tudi nekatere težko določljive pojavne oblike. Mobing klinične študije prepoznavajo na razne načine.



Za klinične študije so zanimiva delovna okolja, kjer se mobing na delovnem mestu najpogosteje pojavlja in se spreminjajo skladno z razvojem znanosti, družbe in drugih dejavnikov. Mobing/na delovnem mestu je od prvič znanstveno ugotovljenega pojava do današnjih dni šel skozi nekaj desetletji dolgo obdobje. V tem času so se spremenili mnogi dejavniki, ki pogojujejo mobing/na delovnem mestu. Spremenili so se postopki dela, spremenile so se zahteve delodajalcev, spremenili so se znanstveni, zakonski, zdravstveni in vsi podobni pogledi na težavo, ki jo predstavlja mobing/na delovnem mestu, spremenila se je družba in njen pogled na mobing. Obravnavanje nasilja na delovnem mestu in tudi drugih področjih je danes bistveno drugačno kot nekoč. Nasilje na delovnem mestu se je s spremembo državne ureditve, zakonov in družbe na sploh, spremenilo v nekaterih razsežnosti, ki si jih pred desetletji niti predstavljati nismo mogli. Nekatera delovna mesta so bila priznana in cenjena, zato je bilo nemogoče razmišljati o nasilju nad temi delavci. Bili so spoštovane osebe, osebe, ki imajo avtoriteto, ter so pred pojavom vsakršnega nasilja bili v veliki meri zaščiteni, predvsem pa bolj kot danes.

S spremembo ureditve, spremembo zakonov in družbe, so te osebe izgubile velik del svoje predhodne avtoritete, zaščite in ugleda. Čez noč so iz oseb, ki so bile zaščitene pred pojavi nasilja, postale tarča mnogih negativnih pojavov. Danes so velikokrat celo bolj izpostavljene raznim oblikam nasilja na delovnem mestu, kot to velja za druge poklice. Zaščite, ki so jo nekoč imeli danes ni več, velikokrat se tudi zgodi, da se nasilje nanje izvaja z več različnih strani. Klinične študije pripomorejo k napredku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar