ponedeljek, 17. februar 2014

Prehranski dodatki in njihov učinek

V jedilniku aktivnega človeka, se nahaja premalo nujno potrebnih snovi, zato postajajo prehranski dodatki čedalje bolj pomembni pri zagotavljanju pravega vnosa mikro in makro hranil. Ljudje imamo sicer zelo različne potrebe po hranilnih snoveh. Na to vpliva spol, starost, telesna aktivnost, nivo stresa, bolezenska stanja in še bi lahko naštevali. Za vsako življenjsko obdobje se najdejo primerni prehranski dodatki, pri čemer pa je potrebno posebej izpostaviti to, da so prehranski dodatki le dodatki k prehrani in nikdar ne smejo postati zamenjava zanjo.

Človeško telo je rezultat milijonov let evolucijskih procesov. Imamo izoblikovan presnovni mehanizem, ki deluje na določen način, navajen je določenega tipa hrane in če s tem prekinemo, potem tvegamo, da porušimo ravnotežje in zbolimo. Danes ljudje nasploh pojedo premalo zelenjave in sadja. To je zlasti čutiti v zimskem času. Zdrava hrana temelji na uravnoteženem jedilniku, ki vsebuje dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Razne diete propagirajo odrekanje določenim hranilom, vendar večina stroke to odsvetuje. Nikakor se ne sme pretiravati v nobeno smer, ne s previsoki vnosom in ne s prenizkim. Vendar ko vsakodnevna opravila ne pustijo dovolj časa za pripravo hrane, ko kvalitetni obroki niso na razpolago, takrat nam lahko pomagajo prehranski dodatki. Najbolj razširjeni prehranski dodatki so razne vitaminske in mineralne formule.

To je tudi področje, kjer ljudje vnesemo daleč pod potrebnim nivojem. Mnogo ljudi zaužije tudi premalo beljakovin. Zanje so na razpolago prehranski dodatki s čistimi oblikami beljakovin, običajno so to sirotkini praški. Tudi za tiste, ki imajo probleme s pridobivanjem telesne teže, se najdejo kvalitetne rešitve. Zanje so primerni prehranski dodatki kakršen je maltodekstrin. To so ogljikovi hidrati v zelo čisti obliki. Zelo priljubljeni in koristni prehranski dodatki so tudi omega 3 maščobne kisline, ki imajo dokazan pozitiven vpliv na možgane, srčno žilni sistem, zmanjšujejo vnetja itn. Skratka za vsakogar se najdejo primerni prehranski dodatki, ki lahko izboljšajo kvaliteto življenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar