četrtek, 12. september 2013

Kdaj in kako skleniti zavarovanje za mlade

Zdravstveno zavarovanje za mlade se najpogosteje ureja tako, da so mladi zavarovani kot družinski člani. To pomeni, da je zdravstveno zavarovanje za mlade urejeno prek starša, ki je zaposlen. Vendar pa se lahko zavarovanje za mlade uredi na tak način le, če je oseba mladoletna, polnoletne osebe pa so lahko zavarovane kot družinski člani, če imajo status dijaka ali pa status študenta. Postopek s katerim se lahko sklene zdravstveno zavarovanje za mlade je zelo preprost. Potrebno je priskrbeti potrdilo o vpisu, ki dokazuje, da ima oseba status dijaka ali študenta. To potrdilo se nato lahko osebno nese na Zavod za zdravstveno zavarovanje, lahko pa se ga odda tudi delodajalcu.
 Zelo pomembno je, da je zdravstveno zavarovanje za mlade pod nadzorom, saj nihče ne sporoča, če je veljavno ali ni. Zanj mora oseba skrbeti sama in mora vedeti, če je veljavno ali ni. Če je recimo potrdilo o vpisu veljavno le pol leta, po tem času Zavod za zdravstveno zavarovanje ne bo sporočil, da je zdravstveno zavarovanje za mlade poteklo. Zelo pomembno je, da oseba takoj ugotovi, ko zavarovanje za mlade poteče in ni več zavarovana kot družinski član. Oseba ima nato le en mesec časa, da samostojno uredi zdravstveno zavarovanje. Če bo odlašala več kot en mesec, potem bo nastopila tako imenovana čakalna doba. To je čas treh mesecev, ko oseba plačuje premije za dodatno zavarovanje, vendar pa ni upravičena do doplačil, ki jih sicer to zavarovanje zagotavlja. Po treh mesecih je zopet vzpostavljeno običajno zavarovalno stanje. Poleg tega je priporočljivo tudi nezgodno zavarovanje za mlade.
Mladi ljudje so nekoliko bolj rizična populacija in statistike kažejo, da se jim večkrat pripetijo manjše ali pa tudi večje nezgode med športom, izleti, zabavami itn. Nezgodno zavarovanje za mlade lahko v času okrevanja od poškodbe nadomesti izpad dohodka, kar precej olajša težave, ki so v tem času že tako ali tako prisotne.

http://www.vzajemna.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar