nedelja, 7. januar 2018

Cv ali potek življenja

Cv je okrajšava za latinski izraz curriculum vitae. Pogosto se namesto okrajšave cv uporablja izraz življenjepis, redkeje pa izraz curriculum ali vita. Prost prevod izraza curriculum vitae je potek življenja.

Prosta, priporočena ter dogovorjena oblika življenjepisa

Dogovorjena oblika cv ali življenjepisa se imenuje Europass življenjepis. Gre za formular, ki je na voljo v šestindvajsetih jezikih ter v šestindvajsetih evropskih državah. Ker gre za dogovorjeno obliko, lahko nudi dobro predstavitev na širšem območju regije. Europass življenjepis ali cv se lahko pripravi v spletnem urejevalniku ali Word dokumentu. Priporočena oblika za življenjepis ali cv ima točno določene osnovne elemente, pomoč nam lahko nudijo tudi spletni obrazci in vzorci.
kronološki cv


Osnovni elementi so osebni in kontaktni podatki, informacija o pridobljenih delovnih izkušnjah, formalni izobrazbi, ostalih znanjih, nagrade, članstva, priznanja, hobiji in priporočila. Pri uporabi priporočene oblike, obrazcev in vzorcev se je potrebno zavedati, da je na takšni osnovi cv ali življenjepis zapisalo že veliko število ljudi. Enak obrazec, obliko ali vzorec lahko uporabljajo tudi naši protikandidati, zato jim velja dodati nekaj individualne vsebine.

Oblike CV-ja

poznamo različne oblike življenjepisov za različne namene predstavitev znanj in sposobnosti posameznika:

  • Kronološka oblika CV-ja, 
  • Funkcijska oblika CV-ja,
  • Targetiran CV, 
  • Akademski CV, 
  • Europass.

V tem primeru ohranimo vse obvezne elemente, oblike in vzorce. S tem bomo izpolnili osnovne zahteve, hkrati pa bo cv ali življenjepis zapisan profesionalno. Z dodatkom individualne vsebine, pa postane takšen življenjepis ali cv nekaj posebnega. Loči se od ostalih ter ima večje možnosti za preboj v ožji krog ali celo pridobitev prostega delovnega mesta. Takšna zasnova je veliko boljša, kot prosta oblika. Pri prosti obliki se cv ali življenjepis napiše tako, kot se v danemu trenutku avtorju zdi najbolj prav. Vendar je v veliki večini primerov neuspešen, saj izgleda kot zelo neprofesionalen izdelek. Največkrat lahko računamo, da bo takšen življenjepis ali cv romal v koš oziroma kvečjemu v arhiv. Najslabši možni scenarij je njegova uporaba, pri prikazu kako izgleda slabo oblikovan življenjepis. Osebna nota popestri cv ali življenjepis, z njo pridobi dodano vrednost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar